Personalesikkerhed
  Nye teknologier
  Pleje af værktøjer
  Moderne Mopper
  Grøn rengøring
  Mold kontrol
  KontaktMold kontrol

Når nogen nævner skimmel, tænker det på visioner om grønt brød eller ost, der er blevet efterladt i køleskabet for længe - ting, som du ikke tøver med at bare smide i skraldespanden. Skimmelsvamp er dog en integreret del af vores miljø. Det ødelægger træer, blade og andre organiske stoffer; og skimmel er kilden til nogle af de produkter og medicin, vi har i dag. Men inde i bygninger kan skimmelsvamp være grimme, lugte og forårsage sundhedsmæssige problemer for beboerne i huset. Rengøringspersonalet kan være ansvarlig for enten at fjerne eksisterende skimmel eller forhindre, at den vokser inde i bygninger.Hvad skal rengøringsfirmaer vide om skimmel? At kende det grundlæggende om skimmel kan hjælpe med at tage forebyggende foranstaltninger.

Skimmelsvamp kan vokse næsten hvor som helst, så længe der er fugt (vand), en kilde til økologisk mad og ilt. Der er omkring 1.000 arter af skimmelsporer i Rusland og mere end 100.000 arter over hele verden. Skimmelsvamp er normalt ikke et problem, hvis sporerne ikke kommer ind på et vådt sted og ikke begynder at vokse. Der er sorter af skimmel, der vokser på træ, papir, tæppe, isoleringsmaterialer og endda husholdningsstøv og snavs.

Det er ikke muligt at fjerne alle skimmelsporer inde i bygninger. Skimmelsvamp er dog normalt ikke et problem, hvis sporerne ikke kommer ind på et vådt sted og ikke begynder at vokse og formere sig. Hvis dette ikke stoppes, kan skimmel vokse på møbler, tæpper, byggematerialer og i ekstreme tilfælde endda forårsage strukturelle skader.

Skimmelsvamp trives i bygninger med overdreven fugtighed. Dagens tæt lukkede bygninger har ført til et fald i ventilation, hvilket kan føre til en stigning i fugtighedsniveauer inde i bygninger. Derudover kan der opstå problemer med fugtighed på grund af utætte tage, overdreven vanding af planter, afløb, der leder vand inde i bygningen og forkert vedligeholdelse af apparater.

Fugtkontrol er nøglen til at forhindre skimmelvækst og udvikling i bygninger. Fjern hurtigt vandlækager og tør grundigt. Nedenfor er yderligere tip til forebyggelse af skimmel:

Se efter kondensationspletter og våde pletter i bygninger. Identificer og fastgør kilden til fugt.
Løs eventuelle lækager i vandforsyningen så hurtigt som muligt.
Undgå kondensering af fugt på overflader ved at øge lufttemperaturen, øge luftcirkulationen og reducere fugtighedsniveauet i bygningen. Reducer fugtighedsniveauet ved at fjerne lækager, og brug om nødvendigt en affugter.
Hold klimakontrolsystemet i god stand. Skift filtre regelmæssigt og hold pallerne rene.
Enheder, der udsender fugt (for eksempel tørretumblere) skal gå udenfor.
Der skal være god ventilation i madlavningsområdet og på badeværelset.
Identificer hurtigt de steder, hvor lækager har fundet sted. Bestem derefter, hvad der forårsagede lækagen, og tag de rigtige forebyggende foranstaltninger for at forhindre, at lækagen sker igen.

Hvis der er et skimmelproblem i bygningen, kan en af følgende årsager være mærkbar:

Møbler, tæpper eller andre byggematerialer kan blive beskadiget af vand.
Muggen eller muggen lugt.
Beboere i bygningen kan opleve sundhedsmæssige problemer, som efter deres mening er forbundet med skimmel: nysen, hovedpine, kvalme.
Eksisterende problemer med fugtighed eller stående vand i nogle dele af bygningen.

I bygninger, hvor der er et skimmelproblem, kræves en restaureringsplan for at identificere og korrigere de forhold, der førte til skimmelvækst. Planen vil også omfatte trin til at fjerne eller rydde op i materialer, der er beskadiget af skimmel. Det første skridt er dog at løse det aktuelle skimmelproblem og derefter arbejde med en specialist for at beslutte, hvordan man løser og forhindrer problemet i at ske igen.

Ved rengøring fra skimmel er det vigtigt at huske, at det ikke er nok. Formen selv skal fjernes. Selv i sporer af død skimmel er der kemikalier, der kan forårsage en reaktion hos mennesker. Flere rengøringsmetoder er tilgængelige. Den specifikke metode eller kombination af metoder afhænger af det materiale, der er beskadiget af formen.

Støvsugere opsamler vand.

Disse støvsugere arbejder på gulve, tæpper og andre hårde overflader, hvor vand er ophobet. Brug ikke en vådrensningsstøvsuger til at fjerne vand fra porøse materialer såsom isolering eller gipsvæg. Brug kun en våd støvsuger til våde materialer. Skimmelsporer kan komme ind i bygningen, hvis der ikke er nok væske i den. Rengør udstyr, tanke, slanger og dyser grundigt efter brug for at forhindre skimmelvækst i vakuum.

En våd aftørring.

Rengør ikke-porøse overflader med en fugtig klud eller tør med vand og rengøringsmiddel. Tør overfladerne hurtigt og grundigt for at forhindre yderligere skimmeludvikling. Glem ikke at læse og følge alle instruktioner til specielle overflader.

Støvsuger.

Til slutrengøring af eventuelle skimmelinficerede områder anbefales det at bruge en meget effektiv luftstøvsuger. Sørg for, at alle materialer tørres grundigt, og fjern alle forurenede genstande. Du bør også bruge en støvsuger til at rengøre områder i nærheden, hvor støv kan have lagt sig. Når det er tid til at skifte filter, skal medarbejderne bære åndedrætsværn og passende personligt beskyttelsesudstyr for at forhindre kontakt med fanget skimmel. Anbring filteret og alt opsamlet materiale i uigennemtrængelige poser, og bortskaf derefter poserne korrekt.

Bortskaffelse af materialer beskadiget af skimmel. Bortskaf beskadigede materialer, såsom byggeaffald. Anbring materialerne i uigennemtrængelige poser eller lukkede beholdere, eller dæk store materialer med plastfolie og forsegl dem med gaffatape.

Anvendelse af biocider.

Brug af biocider såsom blegemiddel anbefales ikke til fjernelse af skimmelsvamp. Hvis en genopretningsspecialist anbefaler brug af et biocid, skal du kun bruge det i et godt ventileret område. Blegemiddel og andre biocider er giftige for mennesker og dyr og bør kun anvendes i overensstemmelse med instruktionerne på etiketten.

Rengør det berørte område, når der ikke er nogen mennesker i rummet eller bygningen. Eventuelle forurenede materialer, der ikke kan rengøres, skal fjernes først. Arbejdstagere skal bruge passende personlige værnemidler-åndedrætsværn, handsker og sikkerhedsbriller. Efter rengøring skal du tørre områderne hurtigt og grundigt.

Efter rengøring skal du sørge for, at hovedårsagen til skimmelsvamp er elimineret, ellers vil skimmelvækst gentage sig. Bygningsejere og rengøringsfirmaer, der arbejder der, skal være særlig opmærksomme på forureningsforebyggelse og sørge for, at eventuelle vandlækager eller problemer med overdreven fugtighed fjernes. Skimmelbeskyttelse er afgørende for et sundt indeklima. Husk, at skimmelsporer altid er til stede, men fjernelse af stående eller overdreven vand, der er nødvendigt for skimmelvækst, forhindrer sporerne i at blive et grimt og usundt problem.